Είσοδος

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

Εκτύπωση
Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 04 Οκτωβρίου 2017 12:19 Γράφτηκε από τον/την Ευστάθιος Χανδρινός

pagosmia-mera-athlitismou.jpg

 

Η άθληση για τα παιδιά σήμερα είναι ουσιαστικά το παιχνίδι μιας εποχής όπου οι αλάνες έχουν εξαφανιστεί και δεν υπάρχει πια χρόνος, ευκαιρία ή και ασφάλεια για ελεύθερο παιχνίδι στις γειτονιές. Γι αυτό δεν πρέπει κανείς μας να ξεχνά ότι ο βασικός στόχος της άθλησης χρειάζεται να είναι πρωτίστως μια ευχάριστη δραστηριότητα και μια πολύτιμη εμπειρία για το παιδί.

Ο αθλητισμός προστατεύει τα παιδιά από την παχυσαρκία και τη γνωστή παγίδα 'καναπές - τηλεόραση - ψυγείο'. Μειώνει τον κίνδυνο για προβλήματα υγείας (τώρα, αλλά και στη μετέπειτα ζωή), όπως η παχυσαρκία, οι καρδιαγγειακές νόσοι και ο σακχαρώδης διαβήτης, και βοηθά στην απόκτηση υγιεινών συνηθειών.

Επιπλέον, συμβάλλει στην ανάπτυξη κινητικών δεξιοτήτων και συντονισμού.

Ο αθλητισμός δεν αφορά μόνο στη σωματική ανάπτυξη και υγεία, αλλά και στον τρόπο με τον οποίο το παιδί αρχίζει να αντιλαμβάνεται τον κόσμο. Με τη συμμετοχή στα αθλήματα το παιδί γίνεται μέλος μιας ομάδας και μαθαίνει να επικοινωνεί ισότιμα και με κανόνες, να συμμετέχει σε μια κοινή προσπάθεια προς έναν κοινό στόχο.

Είναι μια ευκαιρία να κάνει νέους φίλους και να μάθει να συνεργάζεται μαζί τους. Εξίσου σημαντικό, όμως, είναι και το γεγονός ότι μέσα από τον αθλητισμό το παιδί αντιλαμβάνεται και αποδέχεται τη διαφορετικότητα και καλλιεργεί την ιδέα του αλληλοσεβασμού και της ανεκτικότητας. Η στάση των γονέων και άλλων ενηλίκων μπορεί επίσης να επηρεάσει το πώς θα βιώσουν αυτήν την εμπειρία τα παιδιά και κάνει όλη τη διαφορά ανάμεσα στη χαρά της συμμετοχής ή στην πίκρα της ήττας.

Οι γονείς μπορούν και πρέπει να ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των παιδιών τους, να παρακολουθούν και να σχολιάζουν τις δραστηριότητές τους καθώς και να αθλούνται μαζί τους. Καλό είναι να το επαινούν για την προσπάθεια και να το ενθαρρύνουν στην περίπτωση αποτυχίας.

Επίσης, με το παράδειγμά τους μπορούν να διδάξουν τη σωστή αθλητική συμπεριφορά, τη διατήρηση της ψυχραιμίας σε καλές και κακές στιγμές και το σεβασμό προς τους αντιπάλους. Οι γονείς θα πρέπει να επικοινωνούν με τους προπονητές και τους άλλους γονείς, για να διασφαλίζουν τις κατάλληλες συνθήκες άσκησης και την αποφυγή υπερβολικής πίεσης στα παιδιά.

ΣΥΝΟΨΙΖΟΝΤΑΣ O ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ ΒΟΗΘΑ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΣΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΤΟΜΕΙΣ :

 

  • Αυτοπεποίθηση.πεποίθηση του παιδιού και το μαθαίνει να πιστεύει στον εαυτό του και στις δυνάμεις του.
  • Προσπάθεια.παιδί συνειδητοποιεί πώς για να πετύχει οτιδήποτε, π.χ. μια νίκη ή μια καλύτερη επίδοση, χρειάζεται να προσπαθήσει και να δουλέψει πολύ.
  • Πειθαρχία. Στα αθλήματα υπάρχουν κανόνες, υπάρχει προπονητής και γενικά το παιδί μαθαίνει ότι δεν μπορεί να κάνει ότι θέλει και ότι όλος ο κόσμος δεν γυρίζει γύρω από το ίδιο και τις δικές του επιθυμίες.
  • Διαχείριση ήττας.Ο αθλητισμός δεν έχει μόνο νίκες, αλλά και ήττες. Το παιδί μαθαίνει να χάνει, να αναγνωρίζει τα λάθη του ή την ανωτερότητα του αντιπάλου και στη συνέχεια να προσπαθεί περισσότερο.
  • Κοινωνικοποίηση.πιτρέπουν στο παιδί να κοινωνικοποιηθεί, να αισθανθεί μέλος μιας ομάδας, να δημιουργήσει φιλίες, αλλά και να λύνει ειρηνικά τις διαφορές του μέσα στην ομάδα.
  • Ψυχική και σωματική υγεία.παιδική παχυσαρκία να εξελίσσεται στις μέρες μας σε μάστιγα, οποιαδήποτε αθλητική δραστηριότητα είναι θετική για την υγεία του παιδιού. Και φυσικά ο αθλητισμός είναι η καλύτερη εκτόνωση για τα παιδιά που μεγαλώνουν κλεισμένα σε διαμερίσματα, μπροστά σε μια οθόνη.

 

ΧΑΝΔΡΙΝΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ

Μουσών & Γ. Ρίτσου, 17342
Άγιος Δημήτριος,
ΤηλFax: 210-9849088
e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed
Σημερινοί επισκέπτες152
Συνδεδεμένοι Χρήστες 0
 

Template © FreeTemplateSpot - All rights reserved.