Είσοδος

Πιο αυστηρή η ΕΕ: Απαγορεύονται τα social media και το email για παιδιά κάτω των 16 ετών

Εκτύπωση
Δημοσιεύτηκε στις Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου 2016 13:11 Γράφτηκε από τον/την Γραμματεία

 

Οι έφηβοι κάτω των 16 ετών θα μπορούσαν να μείνουν εκτός Facebook, Snapchat, Instagram και email, αν δεν έχουν την έγκριση από τους γονείς τους για τη δημιουργία λογαριασμού.

Αυτό προβλέπει μία αλλαγή της τελευταίας στιγμής τους νόμους της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με αυτή, όπως αναφέρει η Telegraph, το όριο ηλικίας για τη συναίνεση σχετικά με τις ιστοσελίδες που χρησιμοποιούν προσωπικά δεδομένα θα ανέβει από τα 13 στα 16 χρόνια.

Κάτι τέτοιο θα σήμαινε ότι εκατομμύρια έφηβοι σε όλο τον κόσμο θα είναι υποχρεωμένοι να ζητήσουν την έγκριση των γονιών τους όπως δημιουργούν ένα λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, «κατεβάζουν» μία εφαρμογή ή ακόμη και χρησιμοποιούν τις μηχανές αναζήτησης.

Ο νόμος, που αναμένεται να συζητηθεί από τις χώρες μέλη την Τρίτη, θα μπορούσε να προκαλέσει μεγάλο «πονοκέφαλο» στις εταιρείες των social media. Σχεδόν όλες τους, ανάμεσά τους οι Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat και Google, αυτή τη στιγμή έχουν όριο ηλικίας τα 13 χρόνια, σύμφωνα με τους νόμους σε Ευρώπη και ΗΠΑ.

Μόλις συμφωνηθεί ο νέος νόμος, θα πρέπει να ψηφιστεί από την επιτροπή πολιτικών ελευθεριών, δικαιοσύνης και εσωτερικών υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την Πέμπτη και στη συνέχεια να εγκριθεί από το ίδιο το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την έλευση της νέας χρόνιας.

Μετά από αυτό, οι χώρες θα έχουν δύο χρόνια για να εφαρμόσουν το νόμο. Αν δεν το πράξουν, αυτό θα φέρει πρόστιμα που αντιστοιχούν έως και στο 4% του τζίρου μίας εταιρείας, δηλαδή δεκάδες εκατομμύρια, για τις μεγαλύτερες από αυτές.

Ομως, υπάρχουν και αντιδράσεις για την αποτελεσματικότητα αυτού του νόμου, καθώς πολλοί προειδοποιούν ότι πιο πιθανό είναι τα παιδιά 13-15 ετών να αναγκαστούν να δηλώσουν ψεύτικη ηλικία, παρά να ζητήσουν την άδεια των γονιών τους.

Οι έφηβοι κάτω των 16 ετών ενδέχεται να βρεθούν μπροστά σε απαγόρευση χρήσης του Facebook, του Snapchat, του Instagram και του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, σύμφωνα με αλλαγές της τελευταίας στιγμής που εξετάζονται στη νομοθεσία της ΕΕ. Σύμφωνα με δημοσίευμα της Τelegrpah, η Ευρωπαϊκή Ένωση ετοιμάζεται για εφαρμογή νέων κανονισμών που θα προβλέπουν μεταξύ άλλων νέο όριο ηλικίας στη χρήση των social media, ανεβάζοντας την ηλικία στα 16 από 13 που είναι τώρα. Οι αξιωματούχοι φέρονται σύμφωνα με το δημοσίευμα, να τροποποίησαν την περασμένη εβδομάδα την νομοθεσία περί προστασίας δεδομένων για να αυξήσουν το όριο ηλικίας και να συγχρονίσουν την Ευρώπη με τους κανόνες που ισχύουν σε άλλα μέρη του κόσμου. Αυτό σημαίνει πως εκατομμύρια έφηβοι κάτω των 16 θα αναγκαστούν να ζητούν άδεια από τους γονείς τους κάθε φορά που θα θέλουν να κάνουν λογαριασμό σε κάποιο μέσο κοινωνικής δικτύωσης, να κατεβάσουν ένα application ακόμη και να χρησιμοποιήσουν κάποια μηχανή αναζήτησης. Ο νόμος, που θα συζητηθεί από τα κράτη-μέλη την Τρίτη, αναμένεται να προκαλέσει πονοκέφαλο στις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης. Σχεδόν στην πλειοψηφία τους, τα social media, συμπεριλαμβανομένων των Facebook, Instagram, Twitter, Snapchat και Google, έχουν πλαφόν ηλικία τα 13 έτη, προς υποταγή των ευρωπαϊκής και αμερικανικής νομοθεσίας. Μόλις ο νόμος συμφωνηθεί, μετά θα ψηφιστούν από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη, πριν επικυρωθούν από το ίδιο το Κοινοβούλιο με το νέο έτος. Από εκεί και πέρα, οι χώρες θα έχουν περιθώριο 2 ετών για να τον εφαρμόσουν. Ο προτεινόμενος κανόνας έρχεται σαν κομμάτι μιας σημαντικής αναθεώρησης της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων, που έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει ένα ενιαίο σύνολο κανόνων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βρίσκεται στα σκαριά εδώ και τέσσερα χρόνια και θα συζητηθεί την Τρίτη, πριν την ψηφοφορία της Πέμπτης. Ωστόσο το Diana Award Youth Board, που σαν σκοπό έχει την προστασία των παιδιών από το bullying καταδίκασε την πρόταση. «Το υψηλότερο όριο ηλικίας μπορεί να κάνει τα παιδιά μεταξύ 13-15 ετών να λένε ψέματα για την ηλικία τους. Τα παιδιά άνω των 13 έχουν εδώ και καιρό πρόσβαση στις υπηρεσίες του διαδικτύου. Μια σκόπιμη και ξαφνική αλλαγή του ορίου ηλικίας θα οδηγήσει πολλά από αυτά στο να λεν ψέματα για το πόσων χρονών είναι, προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση, παρά στο να ζητήσουν την συγκατάθεση των γονιών τους» σημειώνουν. Πηγή: www.lifo.gr

Μουσών & Γ. Ρίτσου, 17342
Άγιος Δημήτριος,
ΤηλFax: 210-9849088
e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed
Σημερινοί επισκέπτες91
Συνδεδεμένοι Χρήστες 0
 

Template © FreeTemplateSpot - All rights reserved.