Είσοδος

Μικρό αφιέρωμα στα βιβλία

Εκτύπωση
Δημοσιεύτηκε στις Τρίτη, 02 Απριλίου 2019 12:08 Γράφτηκε από τον/την Μαρία Παυλίδου

 

 

Μικρό αφιέρωμα στα βιβλία

Επιτέλους η μέρα που περιμέναμε με αγωνία!!!!! 2 Απριλίου. Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου. Όπως είχαμε ανακοινώσει, σήμερα θα γινόταν η βράβευση των μαθητών που διακρίθηκαν στο διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής από την συγγραφέα κυρία Μαρία Τσόγκα. Η συγγραφέας ήρθε, μας μίλησε, συνεχάρη τα παιδιά για τα όμορφα κείμενά τους, άκουσε τις απορίες και τους προβληματισμούς τους και τέλος τα προέτρεψε να διαβάζουν όσο μπορούν περισσότερα βιβλία και επίσης να συνεχίσουν να γράφουν τις ιδέες τους.

Και όπως η ίδια είπε: «ποιος ξέρει, ίσως κάποτε, κάποιοι από εσάς όταν μεγαλώσουν, να είναι συνάδελφοί μου».

Οι μαθητές μας που διακρίθηκαν από κάθε τμήμα είναι οι εξής:

  • Από το τμήμα Ε1 η μαθήτρια Χονδροδήμου Θεοδώρα
  • Από το τμήμα Ε2 η μαθήτρια Παξιμαδά Μάνια
  • Από το τμήμα Ε3 η μαθήτρια Δατήρα Ελίζα
  • Από το τμήμα Στ1 η μαθήτρια Φούντα Αναστασία
  • Από το τμήμα Στ2 μοιράζονται εξίσου τη διάκριση οι μαθήτριες:

Αντωνοπούλου Μαργαρίτα

Μπαμπίλη Θεανώ και

Τζιμούρτου Παρασκευή

Το πρώτο βραβείο του σχολείου δίνεται στη μαθήτρια

της Στ τάξης: Βλυσνάκη Μαρίνα

Αφού δώσουμε συγχαρητήρια για άλλη μια φορά στα παιδιά μας, τόσο σε αυτά που διακρίθηκαν, όσο και σε αυτά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό, να ενημερώσουμε και το εξής:

Το κείμενο της Χονδροδήμου Θεοδώρας, εικονογράφησαν οι μαθητές του Β1

Το κείμενο της Παξιμαδά Μάνιας, το εικονογράφησαν οι μαθητές του Α2

Το κείμενο της Δατήρα Ελίζας, το εικονογράφησαν οι μαθητές του Δ1

Το κείμενο της Φούντα Αναστασίας, το εικονογράφησαν οι μαθητές του Α1

Το κείμενο της Αντωνοπούλου Μαργαρίτας το εικονογράφησαν οι μαθητές του Γ2

Το κείμενο της Μπαμπίλη Θεανούς, το εικονογράφησαν οι μαθητές του Γ1

Το κείμενο της Τζιμούρτου Παρασκευής, το εικονογράφησαν οι μαθητές του Δ2 και τέλος το κείμενο της Βλυσνάκη Μαρίνας, το εικονογράφησαν οι μαθητές του Β2.

Τις επόμενες μέρες, τα κείμενα και οι ζωγραφιές των παιδιών θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα του σχολείου μας.

Κι επειδή όπως είπαμε είναι η Παγκόσμια μέρα του παιδικού βιβλίου, Η Μαρίλια Πήτα από το Ε2, έγραψε κάποιες σκέψεις της σχετικά με τα βιβλία * και οι μαθήτριες Χονδροδήμου Θεοδώρα από το Ε1 και Χονδροδήμου Λαμπριάννα από το Β1 **, μας έγραψαν διάφορες πληροφορίες που βρήκαν και αφορούν τη σημερινή γιορτή του βιβλίου.

Η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης

Παυλίδου Μαρία

* Η γιορτή του βιβλίου-Μαρίλια Πήττα Ε2

Η γιορτή του βιβλίου

Όλα τα παιδιά πάνω σε αυτόν τον κόσμο, έχουν διαβάσει τουλάχιστον ένα βιβλίο. Τα βιβλία είτε είναι λογοτεχνικά, είτε είναι μυστηρίου, κωμικά, δραματικά, ακόμη και μυθιστορήματα σε «ταξιδεύουν» σε έναν άλλο κόσμο. Στο μαγικό κόσμο του ΒΙΒΛΙΟΥ.

Τα βιβλία μας δίνουν σημαντικές πληροφορίες. Μας περνάνε μηνύματα. Μας διδάσκουν αρκετά πράγματα. Αφού είναι τόσο σημαντικά στην καθημερινή μας ζωή, τους αφιερώσαμε μια μέρα δικιά τους. Στις 2 Απριλίου κάθε χρόνο, γιορτάζουμε την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου.

ΖΗΤΩ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ!!!!!!!!

 

Μαρίλια Πήττα Ε2

** Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου-Χονδροδήμου Θεοδώρα-Μαρία Ε1΄,Χονδροδήμου Λαμπριάννα Β1

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου γιορτάζεται σε όλο τον κόσμο, η Ημέρα Παιδικού Βιβλίου. Είναι η ημέρα που γεννήθηκε ο μεγάλος Δανός παραμυθάς Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Την καθιέρωσε η Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα (Ιnternational Board on Books for Young People – ΙΒΒΥ) το 1966. Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα αυτής της οργάνωσης ετοιμάζει ένα μήνυμα και μια αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, για να τονιστεί η αξία των βιβλίων και της ανάγνωσης. Σκοπός είναι να παρακινηθούν όλα τα έθνη να συνεργαστούν για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Το μήνυμα και το υλικό του εορτασμού κάθε χρόνο αναλαμβάνει μια άλλη χώρα. Για το 2019 υπεύθυνο είναι το Τμήμα για Παιδιά και Νέους της Λιθουανίας. Το μήνυμα “Τα βιβλία μας βοηθούν να μη βιαζόμαστε” και η αφίσα είναι έργα του Λιθουανού διεθνούς φήμης εικονογράφου και συγγραφέα Kęstutis Kasparavičius.

Pagkosmia-imera-bibliouΤι άραγε ήθελε να πει με αυτό το μήνυμα ο Λιθουανός συγγραφέας; Σήμερα η καθημερινότητα είναι σκληρή. Όλα και όλοι κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς. Οι πόλεις είναι θορυβώδεις, τα αυτοκίνητα τρέχουν, οι άνθρωποι είναι αγχωμένοι και πιεσμένοι από διάφορες έγνοιες. Οι περισσότεροι είναι σκυθρωποί και δεν μιλούν μεταξύ τους. Μα όταν ο αναγνώστης πάρει ένα βιβλίο στα χέρια του μπορεί να χαλαρώσει και να ξεχάσει όλα αυτά που τον ταλαιπωρούν. Με το βιβλίο ταξιδεύει σε άλλους κόσμους, όπου όλα έχουν συμβεί και δεν χρειάζεται να βιάζεται για να προλάβει τα γεγονότα. Η ψυχή ηρεμεί, το μυαλό ξεκουράζεται, η φαντασία καλπάζει σε μακρινούς τόπους.

 Καθίστε λοιπόν αναπαυτικά στην πολυθρόνα σας, πάρτε στα χέρια σας ένα βιβλίο και αφήστε το να σας κυριεύσει με τη μαγεία του…

Στην Ελλάδα το Εθνικό Κέντρο Βιβλίου στηρίζει από το 1996 την πρωτοβουλία αυτή και σε συνεργασία με τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, το ελληνικό τμήμα της IBBY, τυπώνει στα ελληνικά την αφίσα και το φυλλάδιο με το μήνυμα και τα αποστέλλει σε ένα ευρύ δίκτυο σχολείων και σχολικών βιβλιοθηκών σε όλη την Ελλάδα. Για τη μετάφραση του μηνύματος φρόντισε η επίτιμη Πρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της iBbY, κ. Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου. Ο εορτασμός τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Ο Ευγένιος Τριβιζάς, ο διάσημος δικός μας παραμυθάς έγραψε για το παιδικό βιβλίο:

«Σε μια εποχή συγκρούσεως των πολιτισμών, ευτελισμού των αξιών και αμφισβήτησης των θεσμών, το παιδικό βιβλίο είναι μια από τις ελάχιστες σανίδες σωτηρίας και διαπολιτισμικές γέφυρες επικοινωνίας. Είναι το σημαντικότερο μέσο διαμόρφωσης ενός ακέραιου συστήματος αξιών των νέων πολιτών…»

«Ο ύμνος του βιβλίου»

 

Πες μου κάτι, τι αξίζει πιο πολύ από φλουριά;
Πες μου κάτι, τι χαρίζει γέλιο, κέφι και χαρά;

Έλα, πες μου τι γεμίζει παρηγόρια την καρδιά;
Έλα, πες μου, τι σκορπίζει την πιο μαύρη συννεφιά;

Έλα, πες μου, τι ‘ναι εκείνο που με κάνει και δακρύζω,
Που με κάνει να γελάω, που με κάνει να ελπίζω;

Έλα, πες μου, τι ‘ναι εκείνο που με κάνει να γιορτάζω,
Που με κάνει να πετάω, στα ουράνια να καλπάζω;

Ένα βιβλίο! Ένα βιβλίο!
Ένα βιβλίο που μαγεύει, όνειρα στο νου φυτεύει
Και στο ταξίδι της ζωής, πιστά μας συντροφεύει!

 

Ευγένιος Τριβιζάς

Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (1805 – 1875)

Hans-ChristianΔανός συγγραφέας και ποιητής, πασίγνωστος σ’ όλο τον κόσμο για τα παραμύθια του.  

Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου του 1805 στην πόλη Οντένσε. 11 χρονών έμεινε ορφανός από πατέρα και έκανε διάφορες δουλειές για να βοηθήσει τη μητέρα του. Το σχολείο ήταν μια πολυτέλεια για τον μικρό Χανς Κρίστιαν. Όταν είχε ελεύθερες ώρες έφτιαχνε μόνος του κούκλες, τις έντυνε κι έδινε τις δικές του προσωπικές παραστάσεις σε ένα κουκλοθέατρο, με έργα κυρίως του Σαίξπηρ, τα οποία απομνημόνευε με χαρακτηριστική ευκολία. Ο βασιλιάς της Δανίας Φρειδερίκος ο 6ος εντυπωσιάστηκε από το χαρισματικό αγόρι. Τον έστειλε σ’ ένα από τα καλύτερα σχολεία της χώρας με δικά του έξοδα.

Το 1829 γράφει μια ιστορία φαντασίας με τίτλο «Περίπατος από το κανάλι του Χόλμενς στο ανατολικό σημείο του νησιού Άμαγκερ », με μεγάλη επιτυχία. Συνεχίζει να γράφει, ποιήματα, θεατρικά έργα, λιμπρέτα για λυρικά έργα, μυθιστορήματα, που γνωρίζουν επιτυχία περισσότερο στη Γερμανία, παρά στην πατρίδα του.

Το 1835 δημοσιεύει τα πρώτα του «Παραμύθια για παιδιά» και μόνο 8 χρόνια αργότερα κερδίζουν την επιδοκιμασία του κόσμου.

Θα γράψει συνολικά 168 παραμύθια ως το 1872 με πιο γνωστά:

«Τα κόκκινα Παπούτσια», «Η πριγκίπισσα και το μπιζέλι», «Η βασίλισσα του χιονιού», «Το ασχημόπαπο», «Το μολυβένιο στρατιωτάκι», «Το μικρό έλατο», «Η μικρή γοργόνα», «Τα καινούργια ρούχα του αυτοκράτορα», «Το κοριτσάκι με τα σπίρτα» και «Η Τοσοδούλα».

Στα παραμύθια του οι κακοί δεν είναι δράκοι ή μάγισσες, αλλά εκπρόσωποι ανθρώπινων αδυναμιών, όπως ματαιοδοξίας, σνομπισμού ή εγωιστικής αδιαφορίας. Ορισμένα από τα παραμύθια του αποκαλύπτουν μία αισιόδοξη πίστη στην επικράτηση του καλού και του ωραίου ενώ άλλα είναι βαθιά απαισιόδοξα και έχουν δυσάρεστο τέλος.

Θα διακριθεί και στην ταξιδιωτική λογοτεχνία. Τις εμπειρίες του από 29 ταξίδια σε Ευρώπη, Ασία και Αφρική καταγράφει σε σειρά ταξιδιωτικών βιβλίων.

Το ταξίδι του στην Ελλάδα τον Μάρτιο του 1841 περιγράφεται στο «Οδοιπορικό στην Ελλάδα».

Την άνοιξη του 1872, ο Άντερσεν έπεσε από το κρεβάτι του και χτύπησε σοβαρά. Δεν ξανάγινε ποτέ τελείως καλά και στις 4 Αυγούστου του 1875 πέθανε, σε ηλικία 70 ετών. 

Ενώ τα έργα του Άντερσεν είναι σχεδόν άγνωστα έξω από τη Δανία και τις γειτονικές της χώρες, τα παραμύθια του είναι από τα περισσότερο μεταφρασμένα έργα σ’ όλη την ιστορία της λογοτεχνίας.    

Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν στέκει δίπλα από το δημαρχείο της Κοπεγχάγης.

 

 

Πληροφορίες Για την Παγκόσμια Μέρα Παιδικού Βιβλίου από τις ιστοσελίδες:

 

 

Χονδροδήμου Θεοδώρα-Μαρία Ε1΄

Χονδροδήμου Λαμπριάννα Β1΄

 

Μουσών & Γ. Ρίτσου, 17342
Άγιος Δημήτριος,
ΤηλFax: 210-9849088
e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed
Σημερινοί επισκέπτες83
Συνδεδεμένοι Χρήστες 0
 

Template © FreeTemplateSpot - All rights reserved.