Είσοδος

Αφιέρωμα στην Παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου 2023

Εκτύπωση
Δημοσιεύτηκε στις Δευτέρα, 03 Απριλίου 2023 13:08 Γράφτηκε από τον/την Μαρία Παυλίδου

 

paidiko-vivlio

 

2 Απριλίου. Μια ημέρα αφιερωμένη στο παιδικό βιβλίο και στους μικρούς αναγνώστες του. Μια παγκόσμια γιορτή για το παιδικό βιβλίο. Η μαθήτρια του ΣΤ1 Λαμπριάννα Χονδροδήμου έγραψε ένα μικρό χρονικό για την ημέρα αυτή. Επίσης ρωτήθηκαν οι μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας, τί αντιπροσωπεύει για αυτούς ένα λογοτεχνικό βιβλίο. Οι απόψεις αλλά και τα συναισθήματά τους, παρατίθενται παρακάτω.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ – 2023

 

Την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου καθιέρωσε το Διεθνές Συμβούλιο Βιβλίων για την Νεότητα (IBBY), το 1966, την ημέρα των γενεθλίων του μεγάλου Δανού παραμυθά Χανς Κρίστιαν Άντερσεν (2 Απριλίου 1805).

paidiko-vivlio-1Από τότε, κάθε χρόνο, ένα διαφορετικό εθνικό τμήμα της IBBY ετοιμάζει ένα μήνυμα και μία αφίσα, που διανέμονται σε όλο τον κόσμο, με σκοπό να καλλιεργήσουν στα παιδιά την αγάπη για το διάβασμα και να ζωντανέψουν το ενδιαφέρον των μεγάλων για το παιδικό βιβλίο. Ο ετήσιος αυτός εορτασμός ενισχύει τη φιλαναγνωσία με διάφορες  εκδηλώσεις (εκθέσεις παιδικού βιβλίου, συναντήσεις μαθητών/τριών με συγγραφείς και εικονογράφους, θεατρικές παραστάσεις κ.α.). Δυναμώνοντας την επαφή με τα βιβλία και τονίζοντας την αξία τους ενθαρρύνεται η διεθνής συνεργασία για την ανάπτυξη και τη διάδοση της παιδικής λογοτεχνίας.

Στην Ελλάδα, την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου υποστηρίζει από το 1996 ο Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου, το ελληνικό τμήμα της IBBY, που τυπώνει στα ελληνικά την αφίσα και το φυλλάδιο με το μήνυμα. Συγκεκριμένα, φέτος το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, είναι ο επίσημος χορηγός της ICBD 2023 (International Children’s Book Day), της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου στις 2 Απριλίου 2023. Το θέμα που επιλέχθηκε έχει τον τίτλο «Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με»

Την αφίσα σχεδίασε η εικαστικός και εικονογράφος Φωτεινή Στεφανίδη και το μήνυμα ανήκει στον συγγραφέα Βαγγέλη Ηλιόπουλου. Μαζί, ήθελαν να δείξουν ότι τα παιδικά βιβλία έχουν τη δύναμη να προωθήσουν τις αξίες της ισότητας, της διαφορετικότητας και της ένταξης και να συνδέσουν τους ανθρώπους μέσω της ανοχής και της κατανόησης.

Η αφίσα με την ελληνικότητα και την παγκόσμια δύναμή της από τη μια και το πλούσιο και συγκινητικό μήνυμα από την άλλη θα ταξιδέψουν σε όλο τον κόσμο. Όπως κάθε βιβλίο έχει να μας πει κάτι διαφορετικό δυναμώνοντας τη σκέψη μας έτσι και κάθε άνθρωπος είναι μια διαφορετική προσωπικότητα, που κάνει τον κόσμο πλουσιότερο. Κανένα βιβλίο δεν πρέπει να απορρίπτουμε, όπως κανέναν άνθρωπο δεν πρέπει να αφήνουμε στο περιθώριο. Κάθε βιβλίο έχει μια θέση στη βιβλιοθήκη, όπως και κάθε άνθρωπος έχει μια θέση στον κόσμο.                                                                          

                            
Χονδροδήμου Λαμπριάννα (Στ1)

 

 

Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με  (του Βαγγέλη Ηλιόπουλου)

Είμαι ένα βιβλίο.
Είσαι ένα βιβλίο.
Όλοι είμαστε βιβλία.

Η ψυχή μου είναι η ιστορία που αφηγούμαι.
Κάθε βιβλίο έχει τη δική του ιστορία να πει.

Μπορεί να φαινόμαστε εντελώς διαφορετικά –
άλλα μεγάλα, άλλα μικρά,
άλλα πολύχρωμα, άλλα μαυρόασπρα,
άλλα με λίγες σελίδες κι άλλα με πολλές.

Μπορεί να συμφωνούμε ή να λέμε εντελώς διαφορετικά πράγματα.
Όμως αυτή είναι η ομορφιά μας.
Θα ήταν πολύ βαρετό να ήμασταν όλα ίδια.

Καθένα μας είναι μοναδικό.
Και καθένα από εμάς έχει το δικαίωμα να το σέβεσαι,
να το διαβάζεις χωρίς προκαταλήψεις,
να έχει τη θέση του στη βιβλιοθήκη σου.

Μπορείς να έχεις τις απόψεις σου για εμένα.
Μπορείς να ερευνάς, να κρίνεις και να σχολιάζεις ό,τι διαβάζεις.

Μπορείς να με βάλεις πίσω στο ράφι
ή να με κρατήσεις σφιχτά στην αγκαλιά σου
και να ταξιδέψουμε μαζί πολύ μακριά.

Αλλά ποτέ μην αφήσεις κάποιον να με πετάξει
ή να με διώξει σε άλλο ράφι.
Ποτέ μη ζητήσεις την καταστροφή μου
ή μην επιτρέψεις σε κάποιον να με καταστρέψει.

Κι αν έρθει κάποιο βιβλίο από άλλο ράφι στο δικό σου,
γιατί κάποιος ή κάτι το έδιωξε μακριά,
κάνε χώρο.
Αν πας λίγο πιο κει, χωράει δίπλα σου.

Προσπάθησε να νιώσεις όπως νιώθει.
Κατάλαβέ το. Προστάτεψέ το.
Μπορεί να βρεθείς εσύ στη θέση του αύριο.

Γιατί κι εσύ είσαι ένα βιβλίο.
Όλοι είμαστε βιβλία.

Έλα, φώναξέ το δυνατά, ώστε να το ακούσουν όλοι:
«Είμαι ένα βιβλίο, διάβασέ με»

 

Σκέψεις και συναισθήματα των μαθητών και μαθητριών του σχολείου μας αναφορικά με το λογοτεχνικό βιβλίο

 • Το βιβλίο είναι σαν ένα πουλί που με περνάει σε άλλους κόσμους και πράγματα που δεν υπάρχουν. Όταν διαβάζω ένα βιβλίο, νιώθω μαγικά…….

 

 • Το βιβλίο είναι σαν ένα άλογο που το καβαλάς και σε ταξιδεύει σε μέρη μαγικά ή και αληθινά που θέλεις να πας, ενώ ξέρεις ότι δε θα πας ποτέ. Όταν διαβάζω ένα βιβλίο, νιώθω γαλήνη. Σε ένα βιβλίο, μπορείς να γελάσεις, να τρομάξεις, να ονειρευτείς ή ακόμα και να κλάψεις. Με ένα βιβλίο μπορείς να νιώσεις τα πάντα………

 

 • Το βιβλίο είναι σαν τα κύματα στην θάλασσα. Κάθε κύμα είναι διαφορετικό Είναι σαν το αεράκι που σου φέρνει πληροφορίες απ’ όλον τον κόσμο. Είναι ένα κλειδί που ανοίγει νέα κεφάλαια στη ζωή. Είναι αυτό που αν είσαι μόνος σου και δεν έχεις σε ποιον να μιλήσεις, θα μπορείς να ανοίξεις ένα βιβλίο και να του ανοιχτείς. Αν το κάνεις, θα σου ανοιχτεί και αυτό…….

 

 • Το βιβλίο είναι σαν ένας φίλος που μαζί του ταξιδεύεις σε κόσμους μαγικούς, σε κόσμους που ούτε τους φανταζόσουν. Σου κρατάει συντροφιά, όταν νιώθεις μοναξιά. Είναι ο φίλος που ποτέ μπορεί να μην είχες. Μπορεί να σε ταξιδέψει σε όλες τις εποχές, στο παρελθόν και στο μέλλον. Ένα βιβλίο, είναι ο παντοτινός σου φίλος………

 

 • Το βιβλίο μοιάζει με αμάξι γιατί σε ταξιδεύει και σε πηγαίνει σε νέες περιπέτειες. Όταν διαβάζω ένα βιβλίο νιώθω ότι είμαι ο πρωταγωνιστής. Τα βιβλία κάποιες φορές, τα διαβάζω για να χαλαρώσω ή να ξεχαστώ από κάποια δύσκολη στιγμή…….

 

 • Το βιβλίο είναι σαν ένα αεροπλάνο που μπορεί να σε ταξιδέψει σε μέρη αληθινά ή φανταστικά. Σε κάνουν να ζήσεις πράγματα που το πιο πιθανό είναι ότι δε θα ζήσεις ποτέ. Διαβάζω γιατί τα βιβλία μου προκαλούν όμορφα συναισθήματα και γαλήνη……….

 

 • Το βιβλίο για μένα είναι ένας ξεναγός που μπορεί να σε ξεναγήσει σε πολλά μέρη της γης πραγματικά ή φανταστικά. Να συναντήσεις δράκους, ιππότες, πριγκίπισσες, τέρατα ή και απλούς ανθρώπους που σου διηγούνται την ιστορία τους. Κι όλα αυτά μπορείς να τα γνωρίσεις, ξαπλωμένος στο κρεβάτι σου……..

 

 • Το βιβλίο είναι σαν ένας φίλος σου που σε βοηθάει στις δύσκολες στιγμές, που σε πάει σε κόσμους που ποτέ δε θα φανταζόσουν ότι θα πας. Τα βιβλία σου δημιουργούν στόχους και όνειρα. Σε κάνουν ευτυχισμένο!

Δώσε τους μια ευκαιρία!

 

 • Όταν διαβάζω ένα βιβλίο, νιώθω ηρεμία και χαλάρωση…….

 

 • Μόλις διαβάζω ένα βιβλίο μου έρχεται η έμπνευση, να γράψω κι εγώ ένα……….

 

 • Το βιβλίο είναι σαν ένας πιλότος που με το αεροπλάνο του σε ταξιδεύει σε όλον τον κόσμο. Σου δίνει αξέχαστες στιγμές που μπορείς να θυμάσαι σε όλη σου τη ζωή………

 

 • Τα βιβλία είναι πολύ ωραία, γιατί με κάνουν να ταξιδεύω και να ξεφεύγω από την καθημερινή ρουτίνα…….

 

 • Κάποιοι πιστεύουν πως το βιβλίο είναι γραμμένες σελίδες, αλλά εγώ δεν το πιστεύω. Το βιβλίο είναι μια χώρα που σε ταξιδεύει, σε αγαπάει, σου προσφέρει. Και αυτό όμως, πρέπει να παίρνει από εσένα την αγάπη σου, τη φιλία σου. Κάνε το βιβλίο φίλο σου και ταξιδέψτε μαζί σε διάφορες περιπέτειες……..

 

 • Κάθε φορά που διαβάζω ένα λογοτεχνικό βιβλίο, νιώθω ότι ταξιδεύω μαζί με τον ήρωα, γιατί μπαίνω κι εγώ μέσα στην ιστορία. Αισθάνομαι ότι πρωταγωνιστώ κι εγώ. Κάποιες φορές κλαίω, άλλες γελάω, συμπάσχω με τον ήρωα……..

 

 • Όταν διαβάζω βιβλία, παρομοιάζω τις ιστορίες, με τη δική μου ζωή. Το αγαπημένο μου σημείο στα βιβλία, είναι οι ανατροπές και η αγωνία που με κάνουν να νιώθω. Το βιβλίο, σε βοηθάει να ξεπεράσεις διάφορα άσχημα συναισθήματα………

 

 • Όταν διαβάζω ένα βιβλίο, ξεκουράζομαι από την καθημερινότητα και τα προβλήματά μου….

 

 • Η δράση και η αγωνία που σου προκαλεί ένα βιβλίο είναι το παν για εμένα, χωρίς απαραίτητα το βιβλίο να γράφει για πολέμους και μάχες…...

 

 • Τα βιβλία με κάνουν να ταξιδεύω. Νιώθω σαν να είμαι η πρωταγωνίστρια…….

 

 • Όταν διαβάζω ένα βιβλίο, μπορώ να νιώθω ο εαυτός μου και να αισθάνομαι πως χαλαρώνω και ηρεμώ, μετά τις εντάσεις της ημέρας. Ακόμη διαβάζοντας, μπορώ να ταξιδεύω με την φαντασία μου και να σχηματίζω όμορφες εικόνες στο μυαλό μου, μέσα από αυτά που διαβάζω………

 

 paidiko-vivlio-2

 

Επιμέλεια

Παυλίδου Μαρία

Μουσών & Γ. Ρίτσου, 17342
Άγιος Δημήτριος,
ΤηλFax: 210-9849088
e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed
Σημερινοί επισκέπτες169
Συνδεδεμένοι Χρήστες 0
 

Template © FreeTemplateSpot - All rights reserved.