Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 2024
Αφιέρωμα στην Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου
Η 2α Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα του Παιδικού Βιβλίου, καθιερώθηκε με σκοπό να εμπνεύσει το διάβασμα στα παιδιά και να παροτρύνει τους ενήλικες για ενασχόληση με το παιδικό βιβλίο. Κάθε χρόνο μια διαφορετική χώρα είναι υπεύθυνη για να δημιουργήσει μια αφίσα και να στείλει ένα μήνυμα στον κόσμο, μέσω αυτής. Φέτος ήταν η σειρά της Ιαπωνίας. Η εικονογράφος που φιλοτέχνησε την αφίσα είναι η Nana Furiya, που γεννήθηκε στο Τόκιο. Το μήνυμα γράφτηκε από τη συγγραφέα Eiko Kadono, η οποία έχει γράψει πολλά βιβλία που έχουν μεταφραστεί σε 10 γλώσσες. Το 2018 τιμήθηκε από την ΙΒΒΥ με το Βραβείο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν. Το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, φρόντισε να μεταφραστεί το μήνυμα και να τυπωθεί η αφίσα στα ελληνικά.
Το μήνυμα από το εθνικό τμήμα της Ιαπωνίας για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου 02.04.2024 είναι:
«Διασχίστε τις θάλασσες με τα φτερά της φαντασίας!»
Οι ιστορίες ταξιδεύουν πάνω στα σύννεφα, λαχταρώντας ν’ ακούσουν το χαρούμενο χτύπημα της καρδιάς σας.
μετάφραση: Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου
«Είμαι μια ιστορία που ταξιδεύει. Πετάω παντού, με τα φτερά του ανέμου ή τα φτερά των κυμάτων, καμιά φορά και με τα λεπτά φτερά
της άμμου. Πετάω βέβαια και με τα φτερά των μεταναστευτικών πουλιών, ακόμα και με τα φτερά των αεροπλάνων. Στέκομαι δίπλα σου.
Γυρίζω τις σελίδες για να σου πω μια ιστορία, εκείνη που θέλεις ν’ ακούσεις. Θα σου άρεσε μια παράξενη και απίστευτη ιστορία;
Ή μια λυπητερή, μια τρομακτική ή μια αστεία; Αν δεν έχεις διάθεση να την ακούσεις τώρα, δεν πειράζει. Όμως ξέρω πως κάποια μέρα
θα θέλεις. Όταν θέλεις, λοιπόν, φώναξε: «Ιστορία που ταξιδεύεις, έλα! Κάθισε δίπλα μου!». Κι αμέσως θα πετάξω κοντά σου.
Έχω τόσες ιστορίες να σου πω! Τι θα έλεγες για την ιστορία ενός μικρού νησιού που είχε βαρεθεί τη μοναξιά του, έμαθε να κολυμπάει
κι αποφάσισε να βρει έναν φίλο; Ή για την ιστορία μιας παράξενης νύχτας, όταν παρουσιάστηκαν δύο φεγγάρια στον ουρανό;
Ή για τη νύχτα που χάθηκε ο Άγιος Βασίλης;
Ω! Ακούω την καρδιά σου να χτυπάει όλο και πιο γρήγορα: Τικ τακ, τίκι τακ, τίκι τίκι τακ! Η ιστορία που ταξιδεύει βρήκε τρόπο
να μπει μέσα σου κι έκανε την καρδιά σου να χτυπάει. Τώρα θα γίνεις κι εσύ μια τέτοια ιστορία με φτερά, έτοιμη να πετάξει.
Έτσι λοιπόν γεννήθηκε ακόμη μια ιστορία που ταξιδεύει!»
Γι’ αυτή την ημέρα, οι μαθήτριες και μαθητές της Στ’ τάξης, ετοίμασαν το δικό τους μικρό αφιέρωμα στον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και γενικότερα στο παιδικό βιβλίο όπως παρατίθεται παρακάτω.
Παράλληλα, φέτος στο σχολείο μας, στα πλαίσια των δράσεων της σχολικής δανειστικής Βιβλιοθήκης, θα εντάξουμε για άλλη μια χρονιά τη δράση της Δημιουργικής Γραφής. Σκοπός μας είναι η παιγνιώδης προσέγγιση της γραφής από τα παιδιά, η δημιουργία κλίματος χαράς και δημιουργίας στους μαθητές καθώς και η αλληλεπίδραση των τάξεων του σχολείου. Η ιστορία που θα προκύψει συλλογικά, θα εικονογραφηθεί επίσης από τους μαθητές. Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου, θα ξεκινήσει από το τμήμα Α1, η ομαδική γραφή της ιστορίας, και με τη σειρά, θα την πάρει το κάθε τμήμα κυκλικά, ώστε να τη συνεχίσει. Το κείμενο θα είναι βασισμένο σε κάποιες λέξεις κλειδιά, οι οποίες έχουν προκύψει από τα ίδια τα παιδιά με κλήρωση σε κάθε τμήμα. Αναμένουμε με μεγάλη αγωνία, χαρά και περιέργεια την έκβαση της ιστορίας που θα δημιουργηθεί στο τέλος, καθώς και την εικονογράφησή της.
Η υπεύθυνη της Βιβλιοθήκης Παυλίδου Μαρία
(Εικόνα 1. Ομαδική εργασία από το ΣΤ1)
ΧΑΝΣ ΚΡΙΣΤΙΑΝ ΑΝΤΕΡΣΕΝ (από τη μαθήτρια του Στ2 Μ. Δ.)
Η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου που είναι η μέρα που γεννήθηκε ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, ο μεγάλος Δανός παραμυθάς. Την καθιέρωσε η «Διεθνής Οργάνωση Βιβλίων για τη Νεότητα» το 1966.
Ο Χανς Κρίστιαν Άντερσεν ήταν Δανός λογοτέχνης και συγγραφέας παραμυθιών. Γεννήθηκε στις 2 Απριλίου 1805 στο Όντενσε, στο νησί Φιονία, της Δανίας. Ο πατέρας του, έχοντας χάσει τη δουλειά του, δούλευε ως τσαγκάρης, για να ζήσει την οικογένειά του. Αλλά μην μπορώντας να αντέξει τη φτώχεια, πέθανε πολύ νέος, αφήνοντας τον γιο του, τον Χανς, ορφανό σε ηλικία 11 ετών, με τη μητέρα του για μόνο στήριγμα.
Ήταν ένα περίεργο παιδί με εξαιρετική φαντασία. Το μυαλό του ήταν μόνο στα ποιήματα και στο διάβασμα. Προσπάθησε άδικα να μάθει την τέχνη του πατέρα του. ‘Όταν τελείωσε το σχολείο μπήκε σε ραφτάδικο για να μάθει την τέχνη, αλλά ούτε κι εκεί τα κατάφερε. Ήταν 14 ετών όταν έφτασε στην Κοπεγχάγη με μόνη περιουσία 30 φράγκα και με σκοπό να γίνει ηθοποιός. Έδωσε εξετάσεις στη Βασιλική Σχολή Θεάτρου, αλλά ήταν τόσο άσχημος και αδύνατος, που δεν τον δέχτηκαν. Επειδή είχε ωραία φωνή, άρχισε να σπουδάζει μουσική, αλλά ξαφνικά αρρώστησε και έχασε τη φωνή του. Έτσι το μόνο ταλέντο που του έμεινε ήταν αυτό της ποίησης. Στο πανεπιστήμιο, κέρδισε μια βασιλική επιχορήγηση. Το 1827 δημοσίευσε ποιήματά του κι έπειτα εξέδωσε μια σειρά έργων που του εξασφάλισαν την παγκόσμια δόξα.
Αφού εξέδωσε αρκετά βιβλία, άρχισε τα ταξίδια. Γύρισε πολλές χώρες και ταξίδεψε στην Ανατολή. Απόκτησε μεγάλη δόξα και η μεγαλύτερη ευτυχία του ήταν η υποδοχή που του έκανε η ιδιαίτερη πατρίδα του, το Όντενσε, το 1867. Πέθανε στις 4 Αυγούστου το 1875 στην Κοπεγχάγη, λόγω καρκίνου του ήπατος. Μερικά από τα γνωστότερα έργα του είναι:
- Η μικρή γοργόνα
- Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα
- Η βασίλισσα του χιονιού
- Η βασιλοπούλα και το ρεβίθι
- Η τοσοδούλα
- Το ασχημόπαπο
- Το κοριτσάκι με τα σπίρτα
- Το μολυβένιο στρατιωτάκι
- Η δύναμη της αγάπης
(Εικόνα 2. Μαθήτρια Α.Π ΣΤ2)