Είσοδος

Το ταξίδι του πηλού

Εκτύπωση

“Η Νεολιθική εποχή χαρακτηρίζεται από τα παρακάτω στοιχεία, που το ένα αποτελεί συνέχεια του άλλου: α) μόνιμη εγκατάσταση του ανθρώπου και δημιουργία οικισμών β) απασχόληση με τη γεωργία και την κτηνοτροφία και γ) χρήση της κεραμικής."

Κάπως έτσι αποφασίσαμε και εμείς να κάνουμε αυτό το ταξίδι από το παρελθόν στο παρόν. Ένα ταξίδι που συνεχίζεται μέχρι και σήμερα. Ο πηλός - ως χρηστικό αντικείμενο- χρειάζεται δυο φορές ψήσιμο. Μια φορά για να γίνει "μπισκότο" και μια δεύτερη για το χρώμα. Η συγκεκριμένη τάξη του σχολείου είχε παρακολουθήσει τη πρώτη διαδικασία το προηγούμενο σχολικό έτος. Είχε πλάσει πηλό, είχε δει τη χρήση του τροχού. Είπαμε λοιπόν φέτος να ολοκληρώσουμε αυτό το ταξίδι. Τα παιδιά είχαν ειδοποιηθεί να είναι ντυμένα με πρόχειρα ρούχα. Το πούλμαν του δήμου μας περίμενε για να να μας πάει στο εργαστήρι πηλού.

Στην αρχή παρακολούθησαν μια προβολή και αμέσως μετά περάσαμε στην πράξη. Δούλεψαν κατά ομάδες. Τους δόθηκαν ποτήρια ¨μπισκότο" και ένα μολύβι. Έγραψαν στη βάση του ποτηριού το όνομά τους και μετά άρχισαν να σχεδιάζουν. Όταν τελείωσαν τους δόθηκαν χρώματα και πινέλα. Ολοκληρώνοντας βούτηξαν τα ποτήρια στο γυαλί. Αμέσως όλες οι ζωγραφιές εξαφανίστηκαν. Σοκαρίστηκαν. Τους είπαν λοιπόν πως όταν ψηθούν θα εμφανιστούν ξανά όλες οι ζωγραφιές. Στο τέλος περάσαμε στο καμίνι και τοποθέτησαν τα ποτήρια τους. Το καμίνι αναπτύσσει υψηλές θερμοκρασίες.

Μετά δέκα ημέρες πήγα και τα πήρα από το εργαστήρι και τα παρέδωσα στα παιδιά. Τρελάθηκαν από τη χαρά τους. Τώρα το γάλα τους το πίνουν από αυτά τα ποτήρια που τα ίδια κατασκεύασαν και καμαρώνουν. Το καλύτερο ταξίδι της ζωής τους.

H δασκάλα του Γ1
Μαρία Νικολιά

 

Πατήστε στην παρακάτω φωτογραφία για να δείτε το σχετικό φωτογραφικό άλμπουμ !!!

 

pilos-2017

 

 

 

 

Μουσών & Γ. Ρίτσου, 17342
Άγιος Δημήτριος,
ΤηλFax: 210-9849088
e-mail : Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedinRSS Feed
Σημερινοί επισκέπτες165
Συνδεδεμένοι Χρήστες 0
 

Template © FreeTemplateSpot - All rights reserved.